En rapport om svenska företagsledningars syn på marknadsföring som bygger starka varumärken och lönsam tillväxt.

Åtta av tio företagsledare anser att ett starkt varumärke behövs för att skapa tillväxt, lönsamhet och attrahera nya medarbetare, och mer än varannan anser sig ha goda kunskaper om varumärkesbyggande. Men kunskaperna är i själva verket låga, och de flesta företagsledningar saknar budgetar och nyckeltal för långsiktigt varumärkesarbete. Det visar rapporten ”Varumärkesbyggande i obalans” från Sveriges Annonsörer och analysföretaget NoA Consulting.

Det råder inget tvivel om att de flesta företagsledningar förstår värdet av ett starkt varumärke, men dessvärre råder stora missuppfattningar om hur man investerar för att lyckas. Detta är en stor utmaning och samtidigt en viktig förklaring till att marknadsinvesteringar ger allt lägre effekt – en trend som har pågått i över tio år, säger Hanna Riberdahl, VD på Sveriges Annonsörer.

I samarbete med analysföretaget NoA Consulting har Sveriges Annonsörer låtit undersöka företagsledares syn på varumärkesbyggande marknadsföring. Bakgrunden är de senaste årens utveckling med allt sämre marknadsföringseffekt och en utbredd reklamtrötthet hos konsumenter. Totalt 259 personer med roller som ägare/investerare, styrelsemedlem, VD eller medlem i ledningsgrupp har medverkat i undersökningen som genomfördes under våren/sommaren 2021.

Resultatet visar att åtta av tio företagsledare anser att varumärke är viktigt och driver affären. Man ser främst att det behövs för att attrahera och behålla bra medarbetare (84%), skapa långsiktigt uthållig framgång (81%), lyckas med lanseringar av nya tjänster/produkter (81%), förbättra lönsamhet (78%) och driva tillväxt (77%). De flesta företagsledare (78%) menar dessutom att ett starkt varumärke bidrar positivt till resultatet på nedersta raden.

Företagsledare anser sig dessutom veta hur man bygger och behåller ett starkt varumärke – över hälften (53%) hävdar att de har mycket eller ganska god kunskap inom området. Det är inte heller ovanligt att de lägger sig i marknadsföringsarbetet – drygt fyra av tio (42%) svarar att företagsledningen är med och styr detaljinnehållet i kommunikationen.

Men studien visar tydligt att många företagsledningar har dålig kunskap om hur kommunikation bäst bygger varumärket.
Kunskapsbristen handlar om allt från målgrupper till kanalval och innehåll. Vanliga missuppfattningar är att det räcker med att rikta sig till befintliga kunder, att bred masskommunikation inte fungerar längre och att rationella budskap fungerar bäst. Allt detta går emot den samlade forskningen och leder tyvärr till felaktiga investeringar som begränsar företagens förmåga att växa lönsamt över tid, säger Niklas Bondesson, forskare i marknadsföring vid Stockholms universitet samt strategisk rådgivare på NoA Consulting.

Ladda ner och läs hela rapporten här

Relaterade artiklar

Medietrender Q4 och helår 2024

Efter lågkonjunkturen under 2023 såg vi återigen en tillväxt 2024. Det gäller dels utvecklingen för den svenska BNP men även för medieinvesteringarna där båda vände uppåt under förra året. Reklaminvesteringarna ligger oftast i…

Medietrender Q3 2024

Det blir allt tydligare att mediemarknaden leder den svenska ekonomin in i tillväxt. Detta innebär att medieinvesteringarna förväntas uppvisa starkast tillväxt i år, 2024. Ökningen fortsätter sedan in i 2025 om än i…

Reklamrapporten 2024

Nya undersökningen från Sveriges Annonsörer och Novus visar att inställningen till reklam fortsättningsvis är delad. Nära hälften av svenskarna har en positiv eller neutral inställning. Samtidigt framgår det också att de kanalerna som…

Effective Communication! 2024

Creative communication drives effect, but what type of creative approaches actually works best? In last year's 100-Watts report (Communication for effect! 2023), the focus was on channels and media choices. In this year's…
Fler artiklar