Som säkert många av er har uppmärksammat har flera e-handelsföretag utanför Europa hamnat under lupp på sistone. Senast var det den kinesiska e-handelsplattformen Temu som utsattes för kritik och granskning av såväl Konsumentverket som av andra europeiska tillsynsmyndigheter på grund av att den ansågs använda metoder som kan anses vara vilseledande eller aggressiva och som kan ha en negativ påverkan på konsumenters köpbeslut.   

Nu har kommissionen presenterat en rapport (läs mer här) om säker och hållbar e-handel som innehåller flera initiativ kopplat till utmaningar med dagens e-handel, bland annat att en stor del av det som importeras till EU inte följer EU:s konsumentskydds- och produktsäkerhetsregelverk. Detta riskerar inte minst att skada de aktörer som följer det regler som ställs inom unionen genom att de får svårare att konkurrera. Kommissionen efterlyser nu ett stärkt samarbete och samordning mellan alla berörda myndigheter. Detta samarbete vill man ska säkerställa att importerade produkter som skickas direkt till konsumenter via e-handel följer EU:s regler och rättvis handelspraxis.  

I samband med att rapporten släpptes aviserades även en insats mot det kinesiska företaget Shein som myndigheterna beslutat sig för att granska (läs mer här). Konsumentskyddsmyndigheterna ska utreda om Shein lever upp till de skyldigheter och förbud som följer av flera EU-direktiv.  Det man vill titta på är bl.a. om företaget ger konsumenterna korrekt och transparent information och inte vilseleds enligt det direktiv som vår svenska marknadsföringslag bygger på. Man ska även granska om företaget lever upp till de krav på information som konsumenträttdirektivet ställer liksom om företaget har oskäliga villkor i förhållande till direktivet om oskäliga avtalsvillkor. Ytterligare direktiv som Shein behöver förhålla sig till är prisindikationsdirektivet (hur företag anger priser och presenterar prisnedsättningar), och e-handelsdirektivet där generella krav för e-handel ställs på bl.a. transparens, annonser och digitala kontrakt. 

Vi på Sveriges Annonsörer följer utvecklingen. 

Om du har frågor, kontakta gärna våra jurister: 

Ulrika Wendt: [email protected] 

Jakob Rönnerbäck: [email protected] 

Relaterade artiklar

Kundresan är inte en karta – det är en kompass 

Att få en hel organisation att fokusera på det som faktiskt spelar roll – för kunden och för affären. Hur undviker vi att fastna i silos, punktinsatser och kanaloptimering, och istället enas kring…

Verksamhetsberättelse 2024

2024 blev året då vi inte bara firade 100 år som organisation – utan också året då vi med kraft tog nästa steg mot en starkare, smartare och mer hållbar marknadsföringsbransch. I en…

Vi lanserar ny rådgivningstjänst!

Vi är stolta över att kunna presentera vår nya rådgivningstjänst som erbjuder medlemmar skräddarsydda upplägg i samarbete med några av branschens främsta experter. ​Som medlem i Sveriges Annonsörer är du aldrig ensam med…

Kunskap, insikter och en utmärkelse från Global Marketer Week 2025

Sveriges Annonsörer deltog i WFAs Global Marketer Week 2025 i Bryssel – en intensiv, inspirerande och lärorik vecka där vi har tagit del av de senaste insikterna, trenderna och utmaningarna inom marknadsföring.
Fler artiklar