Världens bästa land att leva i? Det är i alla fall vad många säger om Sverige i början på 1980-talet. Vi är mitt i en pågående ny svensk högkonjunktur där jämställdhetskampen tagit fart. Barn som föds nu får uppleva föräldralediga pappor, en urstark börs och tecknad film på tv. Men innan ekonomin vänder är det mycket som hinner ske, för oss som organisation, men också på den svenska media -och reklammarknaden.  

Först passar vi på att byta namn, från Svenska Annonsörers Förening till Annonsörföreningen. 1985 är vi sen med och sluter det så kallade Byråsamarbetsavtalet. Det första i sitt slag. Ett avtal laddat med principer, regler och riktlinjer. Byråsamarbetsavtalet är till för att positivt utveckla samarbeten och tillvarata både köparen och den anlitade byråns intressen. Avtalet kommer till mer än lägligt då det vid den här tidpunkten öppnar sig en ny värld av reklammöjligheter. Året är 1988 och Jan Stenbeck presenterar TV3 för svenska folket. Den första renodlade kommersiella kanalen någonsin i Sverige. En kontroversiell historisk händelse eftersom det råder förbud mot reklam-tv i Sverige vid den här tidpunkten1. TV3 sänder därför från London via satellit till svenska tittare och vi ser hur fler och fler svenska företag börjar investera i TV-reklam för att nå ut till en bred publik.  

Nya möjligheter ställer även ansvarskrav i branschen. På vårt initiativ inrättas 1989 det Etiska rådet mot könsdiskriminerade reklam. Det här gör det möjligt för privatpersoner, näringsidkare samt andra organ att anmäla diskriminerande marknadsföring. Samma år instiftas även Marknadsetiska Rådet som blir näringslivets eget organ för bedömning av reklam. 

Tre år har nu gått sedan TV3 så dagens ljus och efter mycket om och men klubbar riksdagen igenom att det blir tillåtet med reklam-TV i Sverige. Året efter, 1992, börjar TV4 med sina marksändningar vilket gör att Sverige nu har två kommersiella TV-kanaler.  Och kommersialiseringen av det svenska medielandskapet fortsätter 1993 när privat lokalradion blir tillåten i Sverige. Antalet kanaler i vilka svenska annonsörer nu kan få effekt på sin marknadsföring ökar kraftigt. Lämpligt nog är det här året som vi, tillsammans med Dagens Industri, tar över stafettpinnen av 100-wattaren från Reklamförbundet. 100-wattaren är Sveriges mest prestigefyllda tävling som belönar kommunikation som fungerar, det vill säga som ger bevisad effekt. 

Efter revolutionen inom broadcast -och etermedierna är det dags för Sverige att ta nästa tekniksteg. Under senare delen av 90-talet inleds nämligen interneteran. Och nu går det fort. Riktigt fort. 1994 lanseras aftonbladet.se och året efter öppnar amazon.com och sen kommer Google. Nya tider för att leta information, konsumera nyheter och handla på nätet leder till ytterligare kanaler för reklam. Mediemarknaden förändras och vi skapar nu Samsynsdokumentet vilket reglerar starten för att mediebyråerna börjar ersättas av sina kunder, annonsörerna, och inte som tidigare av medierna. Sverige som nation vill ligga i digital framkant och göra det möjligt för fler hushåll att ha en dator i hemmet. Persondatorer var då mycket dyrare jämfört med vad de kostar idag och med Hem-PC reformen som kommer 1997 kan man låna skattefritt till köp av en hemdator eller hyra en mot ett bruttolöneavdrag.2 De första tre åren får en miljon svenskar sin första dator, en utveckling som enligt många krattar manegen för det kommande svenska tech-undret3.  

Den digitala teknikutvecklingen skapar nya möjligheter för direktmarknadsföring och precisa målgruppsanpassade kampanjer. Flera och fler aktörer optimerar sin online-närvaro där vår organisation blir en viktig kunskapsbank för allt från bannerannonsering till sökoptimering. Ett arbete som resulterar i en serie viktiga branschinitiativ. Bland annat initiativet ”Dataetik” där Sveriges Annonsörer tar fram tydliga dataetiska riktlinjer med respekt för konsumenternas integritet.  

Frågan om integritet och hantering av personlig data kommer aktualiseras ytterligare i nästa årtionde när Sverige, och världen, ska genomgå en av de största händelserna i den digitala historien. En händelse som på många sätt helt förändrar spelplanen för marknadsföring och kommunikation. 

Relaterade artiklar

Verksamhetsberättelse 2024

2024 blev året då vi inte bara firade 100 år som organisation – utan också året då vi med kraft tog nästa steg mot en starkare, smartare och mer hållbar marknadsföringsbransch. I en…

Vi lanserar ny rådgivningstjänst!

Vi är stolta över att kunna presentera vår nya rådgivningstjänst som erbjuder medlemmar skräddarsydda upplägg i samarbete med några av branschens främsta experter. ​Som medlem i Sveriges Annonsörer är du aldrig ensam med…

Kunskap, insikter och en utmärkelse från Global Marketer Week 2025

Sveriges Annonsörer deltog i WFAs Global Marketer Week 2025 i Bryssel – en intensiv, inspirerande och lärorik vecka där vi har tagit del av de senaste insikterna, trenderna och utmaningarna inom marknadsföring.

Vad är lagen om digital tillgänglighet och vem måste följa den? 

Från och med den 28 juni 2025 gäller den så kallade tillgänglighetslagen i Sverige. Lagen som bygger på ett EU-direktiv syftar till att alla konsumenter, inklusive personer med synnedsättningar eller andra typer av…
Fler artiklar