Den 22 mars i år presenterade EU-kommissionen ett nytt förslag till EU-lag – Green Claims direktivet. Förslaget innehåller regler som om de antas kommer att få stor betydelse för marknadsförare som använder sig av miljöpåståenden och miljömärkningar.  

Målet med direktivet är bland annat att minska greenwashing och att göra det enklare för konsumenten att göra val som snabbar på den gröna omställningen. Därutöver ska förslagen bland annat öka konkurrenskraften för aktörer som gör ansträngningar för att förbättra sina produkter och sin verksamhet ur ett miljömässigt perspektiv.  

Förslaget är än så länge endast ett förslag och det kommer att dröja innan det eventuellt blir gällande EU-lag och därmed lag i Sverige. I nästa steg kommer förslaget att behandlas av EU-parlamentet och Rådet. Även om förslaget så småningom antas kan det komma att ändras under lagstiftningsprocessens gång och få delvis andra skrivningar än det har i dag. 

Green Claims direktivet i korthet 

  • Förslaget innefattar kriterier för hur miljöpåståenden i textform eller i en miljömärkning ska underbyggas och kommuniceras.  
  • Förslaget ställer krav på att dessa påståenden och märkningar verifieras av en ackrediterad tredjepart innan de används i marknadsföring.   
  • Förslaget ställer krav som miljömärkningssystem behöver uppfylla, såväl privata som offentliga.  
  • Företag med färre än tio anställda och två miljoner euro i omsättning undantas som utgångspunkt från de flesta reglerna.  

Föreslaget är tänkt att komplettera direktivet om otillbörliga affärsmetoder, direktivet som ligger till grund för marknadsföringslagen. Av detta direktiv framgår det bland annat att marknadsföring inte får vilseleda. Även om påståenden godkänts enligt reglerna i Green Claims direktivet utesluter det inte att påståenden ifrågasätts i domstol och av myndighet utifrån reglerna i direktivet om otillbörliga affärsmetoder.  

Även direktivet om otillbörliga affärsmetoder kan komma att ändras. Den 30 mars förra året lanserade EU-kommissionen ett förslag till ändringar vilka, om de träder i kraft, även dessa kommer att påverka användningen av miljöpåståenden och miljömärkningar.  

Vi kommer att bevaka den fortsatta utvecklingen och utvärdera på vilket sätt det kan komma att påverka våra medlemmar.  

Läs mer om förslaget på EU-kommissionens webbplats här

 Läs förslaget i sin helhet här

Förlaget har nu publicerats på svenska. Vi arbetar aktivt med att ta fram ett remissyttrande som ska ges in senast den 14 augusti.

Om ni har några frågor, funderingar eller synpunkter rörande förslaget är ni välkomna att höra av er till oss.

Ulrika Wendt, Sveriges Annonsörer, [email protected]  

Jakob Rönnerbäck, Sveriges Annonsörer, [email protected]   

Relaterade artiklar

Verksamhetsberättelse 2024

2024 blev året då vi inte bara firade 100 år som organisation – utan också året då vi med kraft tog nästa steg mot en starkare, smartare och mer hållbar marknadsföringsbransch. I en…

Vi lanserar ny rådgivningstjänst!

Vi är stolta över att kunna presentera vår nya rådgivningstjänst som erbjuder medlemmar skräddarsydda upplägg i samarbete med några av branschens främsta experter. ​Som medlem i Sveriges Annonsörer är du aldrig ensam med…

Kunskap, insikter och en utmärkelse från Global Marketer Week 2025

Sveriges Annonsörer deltog i WFAs Global Marketer Week 2025 i Bryssel – en intensiv, inspirerande och lärorik vecka där vi har tagit del av de senaste insikterna, trenderna och utmaningarna inom marknadsföring.

Vad är lagen om digital tillgänglighet och vem måste följa den? 

Från och med den 28 juni 2025 gäller den så kallade tillgänglighetslagen i Sverige. Lagen som bygger på ett EU-direktiv syftar till att alla konsumenter, inklusive personer med synnedsättningar eller andra typer av…
Fler artiklar