Vi har tidigare rapporterat om Konsumentverkets granskningar av hur marknaden efterlever reglerna i prisinformationslagens 7a § när det kommer att tidigare lägsta pris ska anges vid prissänkningar till konsumenter av specifika produkter (se vår tidigare nyhet här). 

Nu har Konsumentverket gjort en ny granskning där man pekar på fortsatta problem. Ta del av rapporten

Av granskningen framgår att det är cirka 80 näringsidkare och totalt 800 produkter som har granskats. Majoriteten av produkterna har marknadsförts som prissänkta under granskningsperioden. Av dessa har cirka tre av tio brister i hur priser angetts. I huvudsak har bristerna bestått i att näringsidkarna inte har angett korrekt tidigare lägsta pris vid marknadsföring av en prissänkning samt att prissänkningen inte har beräknats utifrån tidigare lägsta pris. 

Det är 30 näringsidkare av 80 som brustit i sin marknadsföring och bristerna har förekommit inom samtliga granskade branscher. Bristerna har varit mer förekommande hos de som Konsumentverket inte tidigare utövat tillsyn mot där cirka sju av tio av dessa har brustit i hur de angett pris vid prisnedsättningar. Vad gäller näringsidkare som Konsumentverket tidigare har utövat tillsyn mot är siffran istället att cirka två av tio brister. 

Konsumentverket ser allvarligt på problemen eftersom det är viktigt att konsumenter ska kunna lita på näringsidkarnas prismarknadsföring.  Konsumentverket kommer att inleda tillsyn och vidta rättsliga åtgärder mot de näringsidkare som de anser brutit mot PIL 7a §. 

För er som ägnar er åt prismarknadsföring till konsumenter kan punkterna nedan ge viss vägledning till vad man enligt Konsumentverket kan behöva tänka på.  

  • det tidigare lägsta priset ska anges när marknadsföringen ger konsumenten ett intryck av att priset har sänkts. 
  • 30-dagarspriset ska anges i omedelbar närhet till det nedsatta priset med en stil och storlek som är lätt att läsa. 
  • 30-dagarspriset behöver inte betecknas med begreppet ”tidigare lägsta pris” eller liknande, utan ett överkryssat pris svarar upp mot lagens krav, förutsatt att det överkryssade priset överensstämmer med det lägsta priset under föregående 30 dagar.  
  • ett försäljningspris som av näringsidkaren marknadsförts som sänkt får inte vara detsamma som det tidigare lägsta priset eller högre än det priset 

Mer vägledning från Konsumentverket finns att ta del av på deras webbplats samt i Vägledning om prisinformation respektive Ställningstagande angående information om prissänkningar (KOVRS 2023:1).  

Vi vill även tipsa om den digitala mikrokursen ”Prisinformationslagen” via Campus Marketing Online som ingår för våra medlemmar.  

Slutligen vill vi påminna om att Sveriges Annonsörers jurister erbjuder er medlemmar kostnadsfri juridisk rådgivning inom frågor kopplade till reklam- och marknadsjuridik, däribland prisinformationsfrågor.  

Har ni några frågor är ni även välkomna att kontakta oss.    

 
Ulrika Wendt, jurist   
[email protected]   
  

Jakob Rönnerbäck, jurist   
[email protected]   

Relaterade artiklar

Kundresan är inte en karta – det är en kompass 

Att få en hel organisation att fokusera på det som faktiskt spelar roll – för kunden och för affären. Hur undviker vi att fastna i silos, punktinsatser och kanaloptimering, och istället enas kring…

Verksamhetsberättelse 2024

2024 blev året då vi inte bara firade 100 år som organisation – utan också året då vi med kraft tog nästa steg mot en starkare, smartare och mer hållbar marknadsföringsbransch. I en…

Vi lanserar ny rådgivningstjänst!

Vi är stolta över att kunna presentera vår nya rådgivningstjänst som erbjuder medlemmar skräddarsydda upplägg i samarbete med några av branschens främsta experter. ​Som medlem i Sveriges Annonsörer är du aldrig ensam med…

Kunskap, insikter och en utmärkelse från Global Marketer Week 2025

Sveriges Annonsörer deltog i WFAs Global Marketer Week 2025 i Bryssel – en intensiv, inspirerande och lärorik vecka där vi har tagit del av de senaste insikterna, trenderna och utmaningarna inom marknadsföring.
Fler artiklar