Vi har tidigare rapporterat om den föreslagna nya EU-lagen – Green claims direktivet. Eftersom det snarare är regel än undantag att ett ursprungligt förslag ändras innan det klubbas igenom som slutgiltigt tar denna artikel sikte på att uppdatera om vad som har hänt sedan vår senaste rapportering.  

Det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen innefattade i korthet 

  • kriterier för hur miljöpåståenden i textform eller i en miljömärkning ska underbyggas och kommuniceras.   
  • krav på att dessa påståenden förhandsgranskas av en ackrediterad tredjepart innan de används i marknadsföring.    
  • krav som miljömärkningssystem behöver uppfylla, såväl privata som offentliga.   

Sedan förslaget presenterades av kommissionen har EU-parlamentet och Europeiska unionens råd arbetat med att ta fram sina respektive ståndpunkter och det är så småningom dessa två institutioner som måste enas om en slutlig regeltext. EU-parlamentet presenterade den 12 mars 2024 sin ståndpunkt. I den kan vi se vissa skillnader i förhållande till kommissionens ursprungliga förslag, däribland en viss öppning till ett lite mindre långtgående krav på förhandsgranskning. EU-parlamentets ändringsförslag innefattar bland annat 

  • särskilda krav på hur påståenden relaterade till klimatkompensationer ska underbyggas. 
  • en möjlighet för EU-kommissionen att besluta om att vissa miljöpåståenden kan undantas från kravet på förhandsgranskning.  
  • att ett beslut om förhandsgodkännande som huvudregel ska lämnas inom 30 dagar.  

Nästa steg är att även rådet tar fram sin gemensamma ståndpunkt. Det är osäkert när vi kan förvänta oss att de slutliga reglerna är överenskomna och klubbade, men vi följer utvecklingen och arbetar aktivt för att de slutliga reglerna ska bli så bra som möjligt.  

Om ni har några frågor, funderingar eller synpunkter rörande förslaget är ni välkomna att höra av er till oss. 

Ulrika Wendt, jurist    
[email protected]    
Jakob Rönnerbäck, jurist    
[email protected]    

Relaterade artiklar

Verksamhetsberättelse 2024

2024 blev året då vi inte bara firade 100 år som organisation – utan också året då vi med kraft tog nästa steg mot en starkare, smartare och mer hållbar marknadsföringsbransch. I en…

Vi lanserar ny rådgivningstjänst!

Vi är stolta över att kunna presentera vår nya rådgivningstjänst som erbjuder medlemmar skräddarsydda upplägg i samarbete med några av branschens främsta experter. ​Som medlem i Sveriges Annonsörer är du aldrig ensam med…

Kunskap, insikter och en utmärkelse från Global Marketer Week 2025

Sveriges Annonsörer deltog i WFAs Global Marketer Week 2025 i Bryssel – en intensiv, inspirerande och lärorik vecka där vi har tagit del av de senaste insikterna, trenderna och utmaningarna inom marknadsföring.

Vad är lagen om digital tillgänglighet och vem måste följa den? 

Från och med den 28 juni 2025 gäller den så kallade tillgänglighetslagen i Sverige. Lagen som bygger på ett EU-direktiv syftar till att alla konsumenter, inklusive personer med synnedsättningar eller andra typer av…
Fler artiklar